historie

architect Jan Schipper
Jan Schipper

Gemeenteziekenhuis
In 1928 kreeg Gemeentewerken Zaandam de opdracht om bouwtekeningen uit te werken voor een Ziekenhuis. Jan Schipper ontwierp een gebouw met veel raampartijen en met kenmerken van de Amsterdamse Schoolstijl. Het moest een gebouw zijn dat minstens honderd jaar mee zou moeten gaan.  Op 3 december 1931 is het geopend als Gemeenteziekenhuis. In 1965 kwam het nieuwe Julianaziekenhuis gereed en het gebouw aan de Frans Halsstraat kwam leeg.  Het is aan de inspanningen van o.m. de arts D. van Leeuwen te danken, dat hier een groot aantal sociaal-geneeskundige instellingen huisvesting kreeg.


Van Raaltencentrum

Op 4 maart 1967 kreeg het pand een nieuwe bestemming als sociaal-geneeskundig centrum. En daarbij een nieuwe naam: Van Raaltencentrum. Vernoemd naar de chirurg Dr. C. W. H. van Raalten en geneesheer-directeur van het vroegere gemeentelijke ziekenhuis. Na verloop van tijd groeiden de instellingen uit hun huisvesting of zochten ze om andere redenen elders een onderkomen.

Een oud boekje genaamd "Wegwijzer Dr van Raaltencentrum" waarin informatie te vinden is over het sociaal geneeskundig en psychologisch centrum vindt u hier.

Dr. Van Raalten
dr. C.W.H. van Raalten